С тържествена церемония и водосвет в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив беше отбелязано 30 години от създаването на интензивното отделение. На събитието присъстваха някои от първите излекувани пациенти в това отделение и техните родители, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Тържеството беше открито от началника на Клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова с думите: "Колеги, приятели и гости, събрали сме се по изключителен повод. В нашия живот като лекари, анестезиолози, хирурзи, имаме различни емоционални състояния – от пълна радост до разочарованието, от изтриването на сълзите до радостта в майчините очи. Поклон пред създателите на това отделение – проф. Атанас Атанасов, който е бащата и основоположникът, доц. Чаталбашев, проф. Чолаков, д-р Щерев".

Пловдивският митрополит Николай отслужи водосвет и отправи приветствие към лекари, сестри и пациенти. "С голямо вълнение откликнах на вашата покана. Вие давате надежда за живот. Господ прави чудеса във вашето отделение – веднъж вие ми казахте: "Кръстете това детенце, защото не се знае дали ще оживее". Аз го кръстих, извършихме миропомазание и днес празнува. На вас Господ е дал божествени таланти и аз съм тук с искрена радост, да ви изкажа благодарност за вашето служение" - каза владиката и подари на проф. Ст
ефанова картина репродукция на сцената, когато Иисус Христос общува с деца, за да я постави на подходящо място. След това свещениците поръсиха със светена вода отделението. 

Поздравителни адреси изпратиха изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов и ректорът на МУ проф. Мариана Мурджева. 

На тържеството присъства дъщерята на основателя на отделението проф. Атанасов. "Признателна съм и съм горда, че началото, поставено преди 30 години,  има последователност. Моят баща казваше: Лекувайте всеки пациент като свой най-близък роднина" – каза инж. Атанасова. 

Цялата церемония гледайте в прикаченото видео!