Под звуците на музика на живо втори ден продължават протестите на земеделските производители край великотърновското село Шереметя, предаде кореспондент на "Фокус“.

И днес десетки зърнопроизводители, животновъди, пчелари и хора, занимаващи се с производството на плодове и зеленчуци блокираха главния път София – Варна. Стачните дейности започнаха около 10:30 часа и ще продължат вероятно до около 13:30 часа.

Вече цял час оркестърът свири на шосето, като редува траурни мелодии с по-бързи народни ритми.

На средата на платното и днес ритуално бяха запалени слама и зърно. Отново бяха излети и литри прясно мляко, като този път то бе изхвърлено направо от цистерна. Изгорен символично беше и празен ковчег, на който имаше надписи "българско земеделие". Всичко това, според производителите, символизира, че тяхната продукция "се изхвърля в канала“, тъй като не могат да я продадат заради ниските цени на вносните стоки.

"Нашите искания все още не са удовлетворени. Снощи чухме от министър-председателя, че имат някаква готовност, имат някакво предложението, което все още не знаем какво е в детайли. Вече има официална покана за среща, колегите са я приели – от Българска аграрна камара ще участваме, но е много важно до какво ще доведат тези преговори“, категоричен бе Симеон Караколев, който е и председател на НОКА.

"Ние настояваме за спешно решение на проблемите на целия чувствителен селскостопански сектор и за оставката на министър Вътев заради несправянето с проблемите на българското земеделие“, допълни зърнопроизводителят Цанко Цанев.

Днес стана ясно, че земеделците са на различно мнение относно управлението и оставките в него, но те са обединени около това, че наистина трябва да има промени в българското законодателство, които да помагат, а не да унищожават сектора.

Протестите продължават, докато настояванията на бранша не бъдат удовлетворени.