С богата програма Чепеларе ще отбележи националния празник 3 март. Това съобщиха от Общината.

В 9:00 ч. от площад "Олимпийски“ ще тръгне шествие с възрожденски песни до Паметника на загиналите във войните Чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Честването продължава със слова и стихове в знак на признателност към загиналите за България.

В 9:30 ч. ще бъде даден старт на поход до връх Мечи чал, организиран по гражданска инициатива за 23-ти път съвместно с  Фондация "Обществен фонд Чепеларе“ и Съюз за защита на Родопите.

В Музея на родопския карст през целия ден ще може да се види временна изложба на рисунки от общински конкурс, посветен на националния празник 3-ти март, 145 години от освобождението на България от османско робство, 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и 147 години от Ааприлското въстание.

Кулминацията на тържествата ще бъде от 18:30 ч. на площад "Олимпийски“, където ще има тържествената проверка-заря от представителни блокове на 101-ви Алпийски полк – град Смолян, наследник на 21-ви Средногорски полк и  Представителният духов оркестър на Сухопътни войски – град София, който има зад себе си традиции и над 120-годишна история, неразривно свързана с Българската армия и с войнското ежедневие.

Във военния ритуал ще се отдаде почит към националното знаме на Република България.