24 май - празникът на българската духовност събра десетки жители на централния площад в Ценово. Химнът на светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени“ даде тон на празничното настроение. Светлата дата в българската история бе отбелязана с шествие на буквите. Учениците от ОУ "Христо Ботев“ с гордост показаха съвременната азбука и рецитираха стихове за всяка буква, съобщиха от общината.

В празничната програма се включиха и малчуганите от ДГ "Баба Тонка“. Те изпълниха танц, посветен на приятелството. Момичетата и момчетата развяваха знаменца с лика на славянските първоучители и българския трикольор. В шествието участваха и самодейци от местните художествени състави. Те представиха буквите от старобългарската азбука.

От името на кмета на община Ценово д-р Петър Петров приветствие поднесе зам.-кметът Ваня Игнатова. "Празникът на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е уникален. На този ден празнуваме своята духовност като нация. 24 май е символ на националното обединение около духовността, знанието и културата“ се казва в поздравителния адрес.

Приветствие към учениците, преподавателите и дейците поднесе и председателят на Общинския съвет Георги Любенов. "Делото на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение, култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. През многовековната история на нашата държава училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България“, подчерта председателят на местния парламент.

С топли думи за празника се обърна и председателят на читалищното настоятелство Георги Георгиев. Той прикани всички заедно да изпеят "Върви, народе възродени“, а всеучилищният химн огласи пространството. В небето полетяха и пъстроцветни балони, на които бяха прикрепени българските букви с посланието в небесата да се изпишат думи като любов, мир, красота, доброта.

Феерия от музика, танци и песни поднесоха изпълнителите от Детско юношеския танцов състав "Зорница“ към Общинския младежки дом в Русе. Всяко от изпълненията беше изпращано с бурни аплодисменти. В края на празничната програма всички – и участници и зрители, завъртяха българско хоро.

Салонът на читалището в Долна Студена се оказа тесен, за да побере участниците в празника на българското образование и култура. Главни действащи лица бяха децата от детската градина и местното училище. Всяко от изпълненията им изправи на крака многобройната публика.