С ретропрожекция на диафилми в Дупница отбелязаха Международния ден на анимацията. Това съобщиха за "Фокус“ от библиотеката към читалище "Зора“ в Дупница. Преди 130 години, на 28 октомври в Париж е показана 15 – минутната анимация "Бедният Пиеро", създадена от 500 саморъчно нарисувани картинки. Художникът е Шарл-Емил Рейно.

Едно от любимите забавления на децата през 80-те години на миналия век и  много преди цветната телевизия на стайна антена, видеото с VHS-касети, компютърните  игри с повече от един цвят, или какъвто и да е интернет, са прожекциите на диафилми .

По повод Международния ден на анимацията в детски отдел на библиотеката са организирани  ретропрожекция на диафилми -   "Ян Бибиян на луната" по Елин Пелин и  "Хитър Петър и змеят". Сред публиката са били малките ученици от четвъртите класове в Основно училище "Кирил и Методий". Гостите са видели нещо много по-различно от това, с което са свикнали във века на технологиите.

Прожекцията  е станала възможна благодарение на дарителския жест на  Десислава Ортакчийска и със съдействието на Йоанна Борисова.

Венцеслав ИЛЧЕВ