С редица инициативи Централното управление на Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, ще отбележи Седмицата на гората 2024 г. Тази година честването ще премине под мотото "Гората е живот … и обща отговорност!“. Това съобщи за "Фокус“ инж. Асен Карабов – зам.-директор на предприятието.

Южноцентралното държавно предприятие, съвместно с Регионална библиотека "Николай Вранчев“ - гр. Смолян, обявиха конкурс за къс разказ и стихотворение на тема "Гората е живот и споделена отговорност“. Награждаването на отличените участници в конкурса ще се проведе на 5 април от 14.00 ч. в РБ "Николай Вранчев“- гр. Смолян. Заедно с това, ще бъдат връчени и призовете "Лесовъд на годината“ за 2023г. и "За цялостен лесовъдски принос“ за 2023г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.

На 2 април ЮЦДП-Смолян,  ДГС Смилян и ДГС Борино, ще раздадат на гражданите фиданки птиче грозде, смърч, арония, киселица и конски кестен.  Желаещите могат да ги получат от 11.30 до 13.00 часа на локалното платно пред Областна администрация Смолян /под моста/.

На 9 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-"Доспат“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на териториалните поделения, държавни и общински институции, ученици и доброволци. Предвижда се да бъде залесена площ от 6 дка в местността "Омана“, землище на Доспат, която пострада от ветровал през 2022г.

На 28 март от 14.00 ч. служителите на ЦУ на ЮЦДП ще почистят района около административната сграда в Смолян.

На 29 март от 13.00 ч. ще се проведе състезание по залесяване в разсадника на ДГС Смилян, с участие на ученици местното училище СУ "Св. Св. Кирил и Методий“. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС Смилян.

На 17 и 18 април в Спортната зала на гр. Ардино ще се проведе турнир по тенис на маса за служители на ЮЦДП от областите Смолян, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Инициативата е съвместна на ЮЦДП и ДГС Ардино.

В проявите за отбелязването на Седмица на гората 2024г. е планирана и още една обща инициатива на ЮЦДП и ДГС Ардино- пленер по рисуване на открито на тема "Красотата на моя роден край“. Той ще се проведе на 17-18 май в района на "Дяволски мост“ -гр. Ардино. В проявата ще се включат ученици от Ардино и Школата по рисуване към ОДК - гр. Ардино.

По повод честването на Седмицата на гората, във всички държавни горски и ловни стопанства в териториалния обхват на ЮЦДП, има организирани прояви, които включват залесяване, почистване на горски територии и природни забележителности, занимания с деца по Горска педагогика, конкурси за рисунки, стихотворения и разкази, за изработване на пана от природни материали и др.

ЮЦДП ще вземе активно участие и в Международното изложение ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ, което се открива на 3 април в Пловдив. Програмата на събитията на териториалните поделения на ЮЦДП, посветени на "Седмица на гората“- 2024г., може да видите тук: https://ucdp-smolian.com/bg/1710940702.html