Със Здравен калейдоскоп под надслов "Разумни сме, дори когато се забавляваме“ започва програмата за Световния ден за борба с ХИВ/СПИН във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. В него ще участват ученици и студенти, които ще направят пет презентации по темата, ще се включат в образователни игри, ще направят различни демонстрации пред свои връстници. Предвидена е и томбола с интересни награди. Всичко това ще се случи в актовата зала на Филиала на Медицински университет – Варна, който се помещава в сградата на ПХГ "Св. св. Кирил и Методий“.

Между 14:30 и 15:30 часа доброволци ще раздават презервативи, балони и информационни материали пред сградата на Община Велико Търново. Тази акция е под надслов "Отговорен съм! Пазя себе си, пазя и теб!“. В центъра на града ще има и изнесен кабинет за безплатно изследване за носителство на ХИВ, хепатит В и С.

На финала младежите ще построят голяма червена панделка /символ на борбата с ХИВ/СПИН/ с телата си, след което ще пуснат в небето и червени балони с хелий.

До средата на декември експерти от РЗИ – Велико Търново ще продължат информационната си кампания в различни училища в града. Те припомнят и, че всеки, който иска да провери здравния си статус, може да го направи в КАБКИС /Кабинет за анонимна и безплатна консултация и изследване за СПИН/. Той е отворен в понеделник и сряда между 9:00 и 12:30 часа и от 13:00 до 15:00 часа. Необходимо е предварително записване на телефони: 062/614-342, 062/614-317 и 062/614-305.