С "жива" картина в Архитектурно-етнографския комплекс на открито (АЕМО) "Старият Добрич" ще бъде отбелязан Деня на занаятчиите. Това съобщи Пламен Николов, уредник в Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". Денят на Свети Спиридон Чудотворец – закрилник на занаятчиите, ще бъде отбелязан на 12 декември. Празникът ще започне в 14:30 часа.

Сдружението на майсторите занаятчии, упражняващи традиционни и художествени занаяти в АЕМО "Старият Добрич" и НЧ "Български искрици 2016" канят жителите и гостите на града в понеделник да се потопят в магията на българските занаяти и да се запознаят с тяхното минало, настояще и бъдеще. 

Жива картина ще върне присъстващите към атмосферата на Добрич от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Съвременните майстори ще представят своите  произведения пред посетителите в "Старият Добрич" и своя майсторлък пред ученици от добрички училища. Майсторите от етнографския комплекс на открито ще демонстрират уменията си и ще покажат първи стъпки в овладяването на занаятите в открити ателиета, в които ще участват и ученици. Те ще имат възможност да се запознаят с основни техники и технологии, специфични за занаятите, съхранени в "Старият Добрич". 

Иконописецът Павлин Пенев ще запознае посетителите с основни правила и техники в зографския занаят. Майсторът-ножар Ивелин Митаков ще покаже тънкости при изработката на ножове. Ще бъде направена и кания от естествена кожа. Петър Коев ще представи овчарската дърворезба, а Михаил Иванов ще покаже резбоване на елементи от добруджански розетки. В ателието "Бижутерия и арт керамика" Веселина и Пламен Кулеви ще демонстрират изработване на колиета, гривни и други изделия в етно стил. Вълчо Колчев ще представи книговезкия занаят. Женя Петрова ще демонстрира един от най-старите занаяти – грънчарството. В ателието й участниците ще рисуват добруджански мотиви върху глинени съдове. 

Яника Янкова ще покаже своите аксесоари и изделия с етно елементи в ателие "Шевици". Ивайло Маринов ще запознае посетителите с художествената обработка на кожа, а гостите в ателието му ще научат как се изработват малки детайли от кожа. Кожухарите Мими и Стоян Борисови ще покажат как се изработват изделия от кожа с косъм и лицева кожа. Емилия Симеонова ще разкаже историята на тъкачеството и ще демонстрира техниката на тъкане. В нейното ателие ще се изработват малки пана от вълна и вълнена прежда.

Магдалена П news pic 2
©
етрова  ще запознае гостите с магията на българските шевици и народните носии и ролята на везбените елементи, вшити в традиционното облекло на българина от близкото минало. Тя ще покаже пред гостите основни бодове и материали. Борил Цонев ще запознае гостите с основни принципи за изработка на керамични изделия. 

Автентичната атмосфера на "Старият Добрич" от едно време ще се допълва от вестникарче, което ще разнася вестник от миналия век, от геврекчийче, което ще предлага топли гевреци, а в кафенето ще се приготвя кафе на пясък. Не е забравена и задължителната за този ден празнична трапеза. В духа на християнската и традиционната обредност гостите ще могат да похапнат постни сарми и баница с праз. Танцьори от СУ "Св. Климент Охридски" ще зарадват гостите и участниците в празника със своите фолклорни изпълнения. Събитието ще завърши с връчване на свидетелства за участие и първи стъпки в занаятчийството.

Партньори на събитието са Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, СУ "Димитър Талев", СУ "Св. Климент Охридски", Езикова гимназия "Гео Милев", Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и Регионална занаятчийска камара – област Добрич.

Жулиета НИКОЛОВА