С проект намаляват значително количеството отпадък в Кюстендил. Това стана ясно по време на провелата се пресконференция в заседателната зала в сградата на Община Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Според зам.-кмета инж. Росица Плачкова проектът "Изграждане на екологична инфраструктура за РУСО "Рила еко“ напредва. Проектът се изпълнява от 2019 година, а две години по-рано Общината кандидатства за реализирането на дейностите по Оперативна програма "Околна среда“.

Общата стойност на проекта е 9 578 576 лева. Европейските средства са в размер на 5 853 766 лева, националното съфинансиране е 1 033 017 лева, а собствения принос е 812 247 лева. Недопустимите разходи са в размер на 1 879 54  лева.

Основната цел на проекта е изграждане на екологична инфраструктура, чрез която да се намали максимално количеството на депонирани битови отпадъци за общините Кюстендил, Невестино и Трекляно. За тази цел се изгражда площадка за оборудване и монтаж на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, както и компостираща инсталация.

По думите на зам.-кмета на Община Кюстендил изпълнението на строежа е в ход. Напредъкът е 57,11 %. Очаква се този месец изпълнението да достигне до 70 %, а към месец декември да е подписан Акт 15. Поставени са и самите съоръжения.

Предстои закупуване на специализиран камион за разделно събиране на зелени отпадъци, камион за разделно събиране на биоразградими отпадъци, пластмасови контейнери за зелен отпадък.

Венцеслав ИЛЧЕВ