Световният ден за възпоменание на жертвите от  пътнотранспортни произшествия – 20 ноември бе отбелязан в Стара Загора с панихида, отслужена в храм "Св. Въведение Богородично“, както и с превантивна кампания в центъра на града, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Симулатори на Safety Driving Academy демонстрираха преобръщане на автомобил, както и челен удар. Велосипедисти от три старозагорски клуба  - "Верея“, "Берое“ и "Зарата“, нагледно напомниха правилата за движение в градски условия, а малко по-късно ще се състои и тематичен велопоход.

"Апелът ни е да мислим добре, защото нашите действия – независимо дали като пешеходци  или шофьори, могат да имат тежки последици. Нека бъдем преди всичко разумни, за да запазим живота си и този на близките ни“, каза в началото на събитието в центъра на града Станимира Димитрова, началник на отдел "Образование“ на Общинска администрация.

За колко е важна пътната безопасност и събитията, целящи нейната превенция, говориха още представители на СНЦ "Аз съм бъдещето. Пази ме!“ – Николай Диков, на Международния младежки център – Милка Колдамова, на Safety Driving Academy – Йордан Батаклиев, на МКБППМН – Донка Вътева, на КК "Зарата“ – Стефан Христов, на БЧК – Стара Загора – д-р Сиракова. За приноса към кампанията от страна на Младежкия общински съвет думи сподели с присъстващите кметът на Млада Загора Йоана Попова.

Минута мълчание, в памет на всички загинали при ПТП, бе отдадена преди официалното откриване на "Шофирането не е игра“ пред сградата на Областна администрация Стара Загора.

Инициативите под липите са част от съвместната кампания на Община Стара Загора, ОД МВР, БЧК, Международния младежки център, Превантивно-информационния център по зависимости, Центъра за подкрепа за личностно развитие и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Различни по характер събития стартираха в началото на ноември, обединени под мотото "Шофирането не е игра“.

Рени АТАНАСОВА