С премиера на операта "Фауст" от Гуно, на 17 ноември, се открива 52-рото издание на Фестивал на оперното и балетно изкуство, предаде кореспондент на Агенция "Фокус". Програмата му бе представена днес на пресконференция в Община Стара Загора.

"Още от създаването си през 1967 г. като Декемврийски музикални вечери, Фестивалът основно се финансира от Общината. Той е едно от знаковите събития на Стара Загора, но е и знаменателно събитие за националния културен живот", подчерта Диана Атанасова, началник на отдел "Култура" в Общинска администрация.

Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов представи трите оперни заглавия, които влизат в програмата на фестивала – "Фауст", "Дама Пика" на Държавна опера-Варна и "Чичовци" на Софийска опера и балет. "Фестивалът е фактор за развитието на българското балетно и оперно изкуство, той не е само една витрина" – каза Огнян Драганов. Той подчерта, че и съпътстващите събития на Фестивала са с богат асортимент за ценителите - изложби, представяния на книги, майсторски клас на Калуди Калудов, концерт на Ансамбъл "Софийски солисти", гостуване на струнен квартет и сопраното Беса Лугичи от Косово.

Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора разказа за балетните постановки в програмата. С авторски танцов спектакъл ще се представи Александра Драгова. Балет "Арабеск" участва с последния си премиерен спектакъл "Триптих" на хореографите Аршак Галумян, Ангелина Гаврилова и Филип Миланов.

По интересен начин ще бъдат отбелязани 80 години от поставянето на танцовата драма "Нестинарка" – на 30 ноември в Библиотека "Захарий Княжески" ще се съберат всички балерини, които са били в образите на Демна и Струна, сред тях е и самата Силвия Томова.

На 25 и 26 ноември публиката ще види двата прекрасни балета на Старозагорска опера "Лешникотрошачката"/на 25/ и "Лебедово езеро" /на 26/ с музика, изпълнена от оркестър, дирижиран от Ивайло Кринчев. Това са спектакли, с които Балетът заминава на двумесечно турне в Нидерландия и Германия в началото на декември.

В края на пресконференцията сценографът и костюмограф на "Фауст" Денис Иванов разказа за своята концепция – безкраен коридор като едно пътуване към отвъдното и пространство, в което Фауст прави своята равносметка.

Рени АТАНАСОВА