С представяне на книгата "Хаджи Викентий Зографски“ почитат паметта на академик Иван Радев. Творбата е последната, написана от академика, предаде кореспондент на "Фокус“. Нейната презентация ще се случи в Читалнята на Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков“, а поводът е 80-годишнината от рождението на акад. Радев. Събитието е насрочено за 24 февруари /петък/ и ще започне в 17:30 часа.

Книгата "Хаджи Викентий Зографски. Личност и дело. Време и съвременници“ акад. Иван Радев не доживя да види отпечатана. Това е втората, посветена от него книга на тази изключителна личност, чийто живот е изцяло обречен на България и на всичко българско.

Първата, "Хаджи Викентий Зографски (1758 – 1863)“, е издадена през 1996 година. С нея акад. Радев извади от забвение родения в търновското село Сергювец, но свързан повече със село Беляковец монах в Атонския манастир "Св. Георги Зограф“, активен деятел за автономия на българската православна църква, за реформирането ѝ съобразно повелите на възрожденското време и ангажирането ѝ с проблемите на поробените българи. Във втората X. Викентий е представен възможно най-пълно, доколкото позволяват достъпните източници. Повече от две десетилетия акад. Радев продължи да събира информация за него и за дейния му съратник архим. Анатолий, съхранена в официални и други документи, в материали, печатани у нас и в чужбина, в кореспонденция със съвременници и съмишленици, в спомени и предания. До последно акад. Радев набираше данни за разностранната дейност на X. Викентий, за да разкрие образа му на неистов радетел за просперитета на българския народ. От особено значение за това са немалкото обемни, изцяло цитирани оригинални документи от различни източници, отнасящи се до продължилата двадесет години Бесарабска мисия. Запознаването с автентичната документация дава възможност да се осмисли и оцени грандиозният не само за тогавашното време успех на двамата зографски мисионери Викентий и Анатолий.