Велико Търново отново се включва в Европейската седмица на спорта, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Форумът се организира за осми пореден път от Министерство на младежта и спорта, а идеята му е да насърчи активното спортуване, да подобри физическата активност на населението и да популяризира здравословното хранене. Мотото през този сезон е "Можем да го постигнем заедно – нека се опитаме да бъдем активни“. Градовете, които са част от инициативата, са София, Панагюрище, Русе, Троян и Велико Търново.

Проявите в старата столица са насрочени за днешния следобед. От 13:30 часа на стадион "Ивайло“ местни спортни клубове ще демонстрират дейността си. Два часа по- късно в парк "Дружба“ ще има лекоатлетически крос, два маршрута за ориентиране, лабиринт и атрактивни игри, ако времето го позволи.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, а изпълнението на проекта се финансира по програма "Еразъм +“ на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са млади български спортисти. Това са олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова, момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика - Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, които завоюваха световната титла в многобоя на Шампионата в София, както и сребърният медалист от Паралимпийските игри в Токио Християн Стоянов.