С поредица инициативи РИОСВ – Смолян и младежи отбелязаха Деня на околната среда 2024 година. Старта на седмицата, посветена на опазването на околната среда беше даден на 5 юни – Деня на околната среда, когато възпитаници на Основно училище "Стою Шишков“ Смолян посетиха едно от находищата на Родопски силивряк в град Смолян. Учениците научиха любопитни факти за защитения вид, неговото опазване и разпространение, съобщиха от РИОСВ - Смолян.

По-късно през деня в младежкото пространство на Млади изследователи за младежко развитие град Смолян се проведе среща-дискусия с възпитаници на Професионална гимназия по селско и горско стопанство "Никола Вапцаров“ – Чепеларе и Еко клуб "Силивряк“ при Професионална гимназия по икономика "Карл Маркс“ Смолян. Основни теми на дискусията бяха опазването на горите, биоразнообразието и климатичните промени.

На 11 юни служители на инспекцията и представители на организация Млади изследователи за младежко развитие град Смолян с общи усилия почистиха от отпадъци района около Регионална библиотека "Николай Вранчев“ и Регионален исторически музей "Стою Шишков“ и обновиха старата информационната табела на природна забележителност "Чудните мостове-Еркюприя“ - една от най-посещаваните забележителности в община Чепеларе.