С венци и цветя пред паметната плоча, която ознаменува бележитата дата 6 септември десетки признателни  жители на община "Родопи" и село Първенец се поклониха днес пред подвига на предците си, които преди 137 години обявиха пред света постигането на националния си идеал – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на общината.

В церемонията участваха кметът на общината Павел Михайлов, заместник-кметът Емилия Иванова, кметът на селото-домакин Ренета Плевнелиева.

Кметът на община "Родопи“ Павел Михайлов  произнесе празнично слово, като припомни историята. В тогавашното  Дермендере  е проведено заседанието  на Българския таен централен революционен комитет, на което се взема решение да се осъществи акта на Съединението.

"Мястото на Първенец е историческо в тези събития. Затова предприехме действия за изграждане на исторически площад, който да напомня на жителите на Първенец, че тук са се случвали едни от най-важните исторически събития. Не трябва да спирате да разказвате на децата си, че Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище с дълбоки исторически корени“, каза кметът Павел Михайлов.

Той положи венец пред паметната плоча от  името на община "Родопи", заедно със заместник-кмета Емилия Иванова. Цветя бяха поднесени и от кметство Първенец.