Повече от 50 миряни от района на Искърското дефиле се събраха на 2 февруари на игнетешкия оброк над най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир "Успение Богородично“, за да почетат Сретение Господне, съобщиха от община Мездра. Според евангелския разказ, на този ден - 40-я след Рождество Христово, Божията майка Дева Мария за пръв път донесла младенеца Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога.

На това сакрално място през 1926 г. с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Марко Глигоров е въздигнат оброчен каменен знак, изработен от майстора каменоделец Мито П. Томов от Зверино. Оброчният кръст от ковано желязо е изработен навремето от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица.

На Стефановден 2021 г. досами оброка е монтиран 5-метров метален кръст, изработен от ученици от Професионална гимназия "Велизар Пеев“ - Своге. Благодарение на Красимир Стоянов от Игнатица кръстът е осветен, а с дарения от спомоществователи и с доброволен труд на миряни от Зверино и Игнатица пространството около оброчния знак е облагородено.

По повод един от 12-те Велики християнски празници водосвет за здраве и душевно спасение на миряните отслужи архимандрит Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир, който поръси събралото се множество със светена вода.

По традиция организатори на поклонението бяха потомците на ревностния християнин И news pic 2
©
ван(чо) Минов Тошев (1920-2010) от Игнатица, който години наред се грижеше за игнатешкия оброк над Черепишката света обител и на неговия син Божидар Минов (1946-2020), продължил след смъртта на баща си това богоугодно дело.

Най-невръстните поклонници бяха праправнуците на Иванчо Минов - Иван (на 2 години), Виктория (на 4 г.), Гергана (на 5 г.), Божидар и Румяна (на по 5 г.). Сред дошлите да почетат празника бяха кметът на Игнатица Иво Костов и почетният гражданин на община Мездра Борис Кръстев.

След водосвета игнатенчени се събраха на обща трапеза в салона на местното кметство, където вкусиха от овчата курбан чорба, осигурена от сем. Минови и приготвена от майстора готвач Любомир Цветков.