С поход до хижа "Божур" край Горна Оряховица започва пролетния дял на кампанията "Движи се и победи", предаде кореспондент на "Фокус". Идеята на инициативата е да повиши двигателната активност сред населението и да покаже колко важен е здравословния начин на живот.

Туристическата обиколка ще тръгне от Владишкия мост във Велико Търново към разклона за село Арбанаси и манастир "Света Троица". Пътят продължава като подминава отклонение на маркирана с кафяво пътека, преминава се по синята маркировка и след около 1,3 км се тръгва на североизток по пътека с червена маркировка. Тя води до билото, по което се стига до хижата. Връщането може да стане по пътека с червена маркировка в посока запад от хижа "Божур", преминаваща през манастир "Света Троица" и от него към квартал "Асенов" по синя маркировка или по обратния път.

За незапознатите с маршрута ще бъдат осигурени водачи от ТД "Трапезица-1902". Сборният пункт е Владишкия мост, а времето, когато трябва да сте там е 9:00-9:30 часа. Регистрацията на участниците ще е в района на хижата от 10:00 до 14:00 часа. Допълнителна информация за кампанията може да бъде получена на телефон 0896/ 647 778.

Останалите два похода, част от пролетния етап, ще са на 20 май и 3 юни. В края на кампанията ще бъде изтеглен жребий за награждаване на участниците. Те ще са разделени в различни възрастови групи и категории, за което са предвидени награди. За тях могат да се борят само участниците, преминали поне два от трите туристически

Организатори на "Движи се и победи" са Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, ТД "Трапезица – 1902", Младежки дом - Велико Търново. Акцията преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет - Венцислав Спирдонов.

Луиза ТРАНЧЕВА