С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна 47-годишният Л.Н. е предаден на съд. Мъжът бил привлечен към наказателна отговорност за държане на акцизни стоки без бандерол – престъпление по чл.234, ал.1 от НК през юни 2022 година. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна. 

Престъплението е установено при полицейска проверка на лек автомобил, управляван от обвиняемия, извършена на входа на град Провадия. В багажника на автомобила били намерени 8 броя черни чували, съдържащи жълто-кафява изсушена, раздробена листна маса, представляваща тютюн за пушене с общо тегло 79,31 кг без акцизен бандерол.

От изготвената физико-химична експертиза станало ясно, че се касае за тютюн на общата стойност 17 844,75 лева. Размерът на избегнатия и неплатен дължим акциз бил 12 055,12 лева.

Предстои делото срещу 47-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане в Районен съд - Варна. Ако бъде признат за виновен, Л.Н. може да получи наказание "лишаване от свобода“ от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на разпространяваните стоки.