С няколко проекта, Община Смолян кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза за "Фокус“ зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев. Вече е внесено проектното предложение за превръщането на изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в младежки център. Идеята е там да стане средище на младите хора от града, в което да се организират различни събития кръжоци, семинари, обучения и много други дейности, поясни Захариев.

"Подготвяме проекти и в образователната инфраструктура, в които ще бъдат включени училище и детска градина. По различните схеми има различни възможности като брой ученици и различни дейности и така след анализ са подбрани най-подходящите обекти, които да отговарят на условията“, уточни зам.-кметът.

Той отбеляза, че се подготвят за изграждане и център за настаняване от семеен тип за възрастни хора, който най-вероятно ще се помещава в бившата сграда на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл до КАТ в квартал Райково. "Мисля, че до 2035 г. Европа иска да изведе от институциите възрастните хора и досегашните домове, както е нашия в село Фатово, трябва вече да бъдат с достъп до социални, здравни, културни услуги. Така че тези центрове трябва да са на места, където има обществен транспорт и достъп до здравна и културна услуга и затова домът от село Фатово ще трябва да се премести в град Смолян“, посочи Захариев.  

Обмисля се и кандидатстване по схема, която е за административни, културни и спортни сгради. Ще кандидатстваме и с проект за музея и галерията, допълни зам.-кметът.

Той добави, че общината помага и при кандидатстването за санирането на жилищни блокове. "Провеждаме и информационни дни, кандидатурите са съвместни. Там разбира се основната движеща сила трябва да са сдруженията на собствениците, които изготвят обследвания, енергийни, технически, конструктивни паспорти. След като са готови с тази дейност вече заедно се оформя кандидатурата на общината. Аз смятам, че трябва да гоним пак една добра група от многофамилни жилищни сгради за саниране през лятото. Там срокът е до май. Имаме добра активност“, обясни Захариев.

Той каза още, че сроковете, в които става ясно дали предложенията по ПВУ са одобрени са тримесечни. "Понякога може да се случи и по-бързо, но индикативния срок смятам, че ще бъде спазен. Добре започват да работят по Плана за възстановяване министерствата на централно ниво. Надяваме се до три месеца, а може и по-бързо да имаме резултат от проектите, с които кандидатстваме за финансиране“, обобщи зам-кметът на Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА