С нова зала за обучение по метода на Монтесори вече разполага Комплексът за здравно-социални услуги (КЗСУ) в Търговище. Тя е оборудвана със средства от дарение от швейцарското сдружение "Вариант 5“.

17 000 лв. са вложени в закупуването на мебели и специализирани Монтесори материали и играчки. Заниманията в новата зала ще се водят от психолог, логопед и педагог от Комплекса. Всички те са преминали обучения и са сертифицирани за работа по този метод. За всяко дете ще се прилага индивидуален подход, в зависимост от потребностите.

Към КЗСУ функционират Дневен център за деца с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, които се нуждаят от постоянни медицински грижи, както и Звено "Майка и бебе“. Потребителите към момента са 23. Залата ще се ползва и от потребителите на други общински социални услуги.

Методът на Монтесори е метод на образование, който се основава на практическо обучение. Целта е чрез игра, индивидуално и по групи, децата да развият своя потенциал. Той спомага за емоционалното израстване, социалните умения и физическата координация. Развива сензорните възприятия, езиковите познания, логическата мисъл и творческо изразяване на децата.