С научна конференция започна отбелязването на 100-годишнината от кончината на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя се организира от Старозагорска света митрополия, Община Стара Загора, Богословски факултет при СУ "Св. Климент Охридски“ и Фондация "Митрополит Методий Кусев“. Събитието започна с песнопения на Хора при катедрален храм "Св. Николай“, гр. Стара Загора, с ръководител Мария Денкова.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан откри официално форума. "Дядо Методий е духовник отдаден на призванието си да служи на Родината и народа си. Безспорно е и бележит деец на църковната независимост, положил много трудове за Освобождението на България, претворяваш с патриотична енергия идеите си в дела, носещ воля неотстъпно да преследва добрите цели. Изпитващ в сърцето си болка и обич за страдащите си сънародници. Знак за обичта му, преминала през горнило и болки, е и стореното от него. Делниците му са наниз от светлосенки, изтъкани от усилия и рани, от победи и неразбиране. В някаква степен, може да кажем, че той е еманация на съдбата на патриотите-идеалисти, които живеят по негово време. В края на земният му път, Бог му дава Мойсеевата утеха- делото му е увенчано с успех.“, каза владиката. "Откривайки и благославяйки този научен форум, посветен на един от знаковите архиереи на БПЦ - митрополит Методий, моля Всеподателя Бога да дарува сили, здраве и духовна енергия на всички, които с труда си направиха възможно осъществяването му . Бог да ви благослови и вас млади хора, дошли да засвидетелствате уважение към паметта на един величав духовник“, допълни архиереят.

"Стара Загора има привилегията да се гордее не само със своята 8000-годишна история, но и с имената на светците, на които са кръстени нашите храмове. Радваме се и на активността и отзивчивостта на Старозагорската митрополия. Използвам поводът - от името на Община Стара Загора, в лицето на кмета Живко Тодоров, да благодаря за организираната конференция в памет на един от светлите символи на Стара Загора – Митрополит Методий Кусев. Трябва да правим всичко необходимо делата му да не само да се помнят, но и да се следват. Нека съхраняваме и възпитаваме себе си и поколенията напред в духовност и преклонение. На добър час на конференцията!“, пожела в приветствието си заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

В панела с научни доклади се включиха: проф. дбн Дилян Николчев, доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Любомир Игнатов, доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Иван Йовчев, иконом д-р Стефан Стайков и други.

Д-р Румяна Лечева представи книгата си "За слава на Бога“. Тя  представя в синтезиран вид част от делника, делата, труда и света на първия Старозагорски митрополит Методий. Изданието е изцяло финансирано от Старозагорската света митрополия и е тихият изказ на дълбоката почит, която духовниците от епархията изпитват към първия си архиерей.

Събитието приключи с концерт на Арсений Ангелски от Република Северна Македония.

Тази сутрин, в 08:00 часа в храм "Св. Теодор Тирон“, беше отслужена утреня, а час след това митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия. В 11:00 часа се отслужи и панихида на гроба на блаженопочиналия митрополит Методий, след което с литийно шествие присъстващите се отправиха към паметника му, където в 11:45 часа ще се състои общоградското поклонение.

Рени АТАНАСОВА