Дейности по подмяна на водопроводната мрежа стартираха в две свищовски села. От Общината в крайдунавския град уточняват за "Фокус“, че ремонтът е по довеждащата и захранващата инфраструктура в селата Драгомирово и Совата. Той ще струва над 300 хиляди лева, като парите са осигурени от Капиталовата програма на местната администрация.

През 2021-а в село Совата беше обявено бедствено положение именно заради безводие. Сега там са планирани реконструкция на хранителен водопровод и част от уличната водопроводна мрежа с обща дължина 1277 метра. Ще бъдат поставени полиетиленови тръби висока плътност, предназначени за работно налягане 10 атмосфери, както и подменени стари водопроводни отклонения.

В село Драгомирово, което също е изправено пред проблема с безводието, предстои подмяна на довеждащия водопровод и водопроводна мрежа. Проектът предвижда 2126 мeтра нов довеждащ напорен етернитов водопровод с водопровод ПЕВП, 10 атмосфери, с което значително ще подобри ВиК инфраструктурата в населеното място и качеството на живот на населението.

"При подходящи метеорологични условия, се очаква дейностите по подмяна на водопроводната мрежа в двете населени места да приключат до 20 април“, допълват от Община Свищов.

Те заявяват и, че продължават да търсят различни форми на финансиране за решаване на проблемите с водната криза, която касае и останалите населени места в региона. Амортизиралата водопреносна мрежа е сериозен проблем, който се задълбочава с всяка изминала година и за решаването му са необходими спешни действия и финансов ресурс, с които да се предотвратят критични ситуации и да се осигури нормален живот за хората.