От днес започва поставянето на феромонни капани за борба с боровата процесионка. Това оповести пред медиите зам.-кметът на Община Стара Загора Радостин Танев, предаде репортер на "Фокус". Над 300 е броят на капаните, които ще се позиционират на труднодостъпни места в парк "Аязмото“ и в част от кв. "Три чучура-север“, в близост до иглолистните дървета на височина от метър и половина до два метра.

"Умоляваме гражданите да бъдат внимателни с тях! След действията ни от миналата и тази година определено има намаляване на боровата процесионка на местата, на които е пръскано или е премахвано механично. Няма да спираме, продължаваме с действията си и наесен, и догодина, докато решим проблема изцяло!“, увери зам.-градоначалникът с ресор "Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“.

Община Стара Загора е единствената у нас, предприела всички възможни действия за справяне с вредителя: през миналата година започна наземно пръскане с биологичен агент, преди няколко месеца бе извършена механична борба с изрязване на гнездата на ларвите вредители по дърветата с автовишка, а от днес се поставят феромонни капани, които ще улавят процесионката още като молец. През октомври предстои пръскане по нов метод, най-вероятно с дрон.

Капаните са подбрани от ветеринарния лекар д-р Искрен Станилов, който работи в партньорство с колегата си еколог Николай Орозов. "Това са феромонни капани от две части: чаша, която се зарежда по сух или мокър начин, а горната, фуниевидна част на капана, въвежда вредителя вътре в чашовидната част и той повече не може да излезе“, разясни д-р Станилов. Феромонът не бива да се докосва. Капаните се залагат в близост до иглолистните дървета и са с 12-седмична ефективност. Ще се извършва мониторинг и когато се напълнят те ще бъдат почиствани.

"Важно е старозагорци да знаят, че това, което е вътре в капаните, не е опасно за тях, но ги молим да бъдат внимателни!“, апелира зам.-кметът Радостин Танев. Той специално благодари на бизнеса и на ТП "Държавно горско стопанство – Стара Загора“, за причастността в борбата с процесионката.

"Много ясно сме го заявявали неведнъж – препаратите, с които можем да пръскаме, са биологични и поради това те нямат мигновения ефект на унищожаване на процесионката. Трябва да бъдем отговорни както към "Аязмото“, така и към всички горски територии. Поради тази причина пръскаме само с позволеното, продължаваме, няма да спрем докато не се справим изцяло с проблема!“, обобщи зам.-кметът Радостин Танев.

"Значима е разликата между териториите, обработвани с биологичен агент, и останалите. Къделите, тези памукообразни, кълбовидни образувания, са единични за пръсканите дървета, а където не е било третирано бяха налични по 10-15 броя. Това говори за висока ефективност на продукта за работа, препоръчан ни от Агенцията по храните“, определи д-р Искрен Станилов. И също обобщи, че борбата срещу боровата процесионка е многокомпонентен процес. "Дори най-високо икономически развитите държави имат активен проблем с боровата процесионка и тоталното премахване на 100% на вредителя все още не е постигнато! Община Стара Загора прави нещо изключително иновативно и е първата в България, която изпълнява процеса по целия контрол - това ще бъде за пример за останалите общини“, заяви още д-р Станилов пред медиите.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, а при по-чувствителните хора и при домашните животни могат да доведат до респираторни проблеми и алергични реакции. Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.