Изключително богата и разнообразна е тазгодишната програма за Празника на Велико Търново, който честваме на 22 март. Събитията, посветени на специалния ден, са над 30, предаде кореспондент на "Фокус“. В програмата има за всеки по нещо – концерти, изложби, танцови прояви и какво ли още не.

"По традиция цялата културна програма през март е посветена на Празника на старата столица“, подчерта Нелина Църова, директор на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности“ в Общината.

Изложбите са осем, концертите – шест, като всичките са с вход свободен.

"Включени са още литературни форуми и представяния на книги, детски представления и празници, хоротеки, популярният "Трабант фест“ на 16 март – на всичко това ще могат да се радват жителите и гостите на Велико Търново в дните до и около 22 март“, посочи Църова. Част от проявите са и с международно участие, като изложбата "Ахимса/Ненасилие“ на 13 март в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, на която се очаква да присъства индийският посланик. Осем дни по-късно – на 21 март, в Художествената галерия "Борис Денев“ е откриването на експозицията "Греди Асса – преди и сега“.

За първи път на сцена в старопрестолния град излизат внуците на Панчо Владигеров – световноизвестните инструменталисти Александър, Константин и Екатерина Владигерови. Концерт-спектакълът е на 14 март /четвъртък/ от 19:00 часа в залата на МДТ "Константин Кисимов“ и е подарък от Община Велико Търново - входът е свободен, с покани, които могат да бъдат взети от касата на театъра.

Няколко дни по-късно – на 19 март, отново в голямата театрална зала е световната премиера на операта "Хората на Борг“ от австрийския композитор Хелмут Нойман. Входът отново е свободен, а сред гостите ще бъде австрийският посланик.

На самия 22 март празничните събития започват още в 7:30 часа сутринта със Света литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици“, поднасяне на цветя на саркофага на цар Калоян и освещаване на знамената. В 9:45 часа от площад "Цар Асен I“ пред Царевец започва голямото празнично шествие с портретите на благодетелите на Велико Търново, а в 10:30 часа пред Общината е празничното слово на кмета Даниел Панов. В 11:00 часа е Тържествената сесия на Великотърновски общински съвет, на която ще бъдат удостоени новите почетни граждани. По същото време в парк "Марно поле“ ще бъде открит детски празник, край паметника "Майка България“ – атрактивна възстановка и изложба на Клуб "Традиция“ за историята на празника, а на сцената пред Общината е концертът на "Тоника СВ“. Час по-късно публиката ще се радва на Михаела Маринова, а от 13:00 часа нататък сцената е за талантливи изпълнители от старопрестолния град. В 18:00ч. пред Общината започва фолклорният концерт на Нелина и Голямото Търновско хоро, а кулминацията е в 19:45 часа на площада пред Царевец - Аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“ със зрелищни фойерверки.

Събитията продължават и на следващия ден – 23 март /събота/ с хоротека в парк "Дружба“ от 11:00 часа, традиционното съботно детско представления на Театър "Весел“ в читалище "Искра“ – също в 11:00 часа, а в 19:00 часа е големият пролетен концерт на МДТ "Константин Кисимов“ под патронажа на кмета Даниел Панов.