Финансиране в размер на 15 684 лева очаква Областна администрация - Велико Търново за ремонт на четири паметника, свързани с Балканската война. Това съобщи на отчетното събрание на Съюза на ветераните от войните в България областният управител инж. Георги Гугучков, предаде кореспондент на "Фокус". Средствата ще бъдат вложени в реставрация на монумент в еленското село Чакали, паметник в Павликени, паметник в стражишкото село Балканци и монумента в град Сухиндол.

По време на днешната среща инж. Гугучков връчи почетен плакет в знак на благодарност за добрата съвместна работа с Областната организация на Съюза на ветераните. Отличието получи областният председател Атанас Величков. Освен това стана ясно и, че в навечерието на 6-ти май със специални грамоти и поздравителни адреси ще бъдат отличени трима ветерани от Втората световна война. Това са Георги Хараламбиев Константинов от Велико Търново, който на 6-ти май празнува имен ден и сто годишен юбилей, Никола Петров Николов от Горна Оряховица и Цено Петров Спасов, също от Горна Оряховица. Живите ветерани в региона са общо четирима.

159 души членуват днес в Съюза в областта. Повечето от тях са потомци на ветерани, както и съмишленици. В община Лясковец членовете са 79, в община Стражица – 44, в община Велико Търново – 21.

За миналата година с медал за заслуги към организацията са отличени директорът на Държавния архив във Велико Търново Светлин Радев, Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, началникът на НВУ "Васил Левски" във В. Търново бригаден генерал Иван Маламов и областният председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса проф. Михаил Харалампиев.