В област Стара Загора средната брутна годишна работна заплата за 2021 година е 16 673лв., при 18 733 лв. средно за страната. Това става ясно от обобщените данни на Националния статистически институт и Териториалното статистическо бюро "Югоизток", предаде репортер на Агенция "Фокус". Повишението е с 11,1% в сравнение с 2020 година.

В обществения сектор средногодишната работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора за 2021 г. е 21 292 лева, а в частния сектор – 14 584 лева, като е регистрирано увеличение както в обществения, така и в частния сектор съответно с 12,3 и 10,2 процента.

С най-високи заплати за 2021 година са наетите в секторите "Производство и разпределение електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, "Добивна промишленост“ и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, а с най-ниски - в "Хотелиерство и ресторантьорство“, "Транспорт, складиране и пощи“ и "Други дейности“.

Резултати от годишния отчет по труда на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия сектор през 2021 г. показват, че средногодишният брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора е 98 270 души, което представлява 4,4 на сто от общо наетите в страната. В сравнение с предходната година броят на наетите в областта е с 0,5 процента  по-малко. По-значително е намалението на наетия персонал в сектор "Строителство“- с 11,1 на сто. Най-голямо увеличение на наетия персонал е регистрирано в сектор "Финансови и застрахователни дейности“ - с 15,3 процента.

В сравнение с останалите области на страната, през 2021 година област Стара Загора е на пето място по показателя средна годишна работна заплата, след областите София (столица), София, Враца и Варна.

Рени АТАНАСОВА