На 21 ноември - Ден на християнското семейство с молитва за здраве бяха открити два нови центъра за обществена подкрепа и за деца с увреждания и техните семейства в Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Новата социална услуга бе открита от ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

"Днес, на този светъл празник, се радвам да открием заедно двата нови центъра за подкрепа на деца и техните семейства. В този дом, нека всички се чувстват като едно голямо семейство, окриляни и защитени. Пожелавам на целия екип здраве и благоденствие. Бъдете обединени и създайте една уютна и добра среда за подрастващите. На добър час!“, каза Иванка Сотирова.

Поздрав към присъстващите отправи и директора на двата нови центъра Маргарита Панева. Гости на събитието бяха представители на различни институции.

Центърът за обществена подкрепа е звено за социални услуги, целящо да подобри качеството на живот на децата в семейната и социалната среда. Услугите се предоставят на адрес: гр. Стара Загора, кв. "Самара - 1“, ул. "Родопи“ № 48. Сградата на /ЦОП/ е снабдена с индивидуални и общи помещения, обзаведени с подчертан стремеж към създаване на домашен уют. Част от услугите му са психологическо и юридическо информиране и консултиране по въпроси, пряко обвързани с отглеждането и възпитанието на децата, родителските права и отговорности. Ще се осъществява и подкрепа и координация при нужда от взаимодействие с други услуги или различни институции, организации и административни органи, в интерес на детето и семейството, както и терапия,  рехабилитация, обучение, подслон и други.  Основните дейности в ЦОП се организират в програми, разработени в съответствие с идентифицираните потребности на децата и семействата в риск.

Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства се намира на същия адрес и цели подкрепа на деца с трайни увреждания за социално включване и превенция на настаняването им в специализирана институция. В него са създадени условия за обслужване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационни потребности на децата, както и на потребностите от организация на свободното време. Капацитетът му е 30 места за целодневна грижа и 60 места за консултативни услуги.

Рени АТАНАСОВА