И горнооряховската болница вече има модерен апарат за по-точна диагностика при очни прегледи. Новата техника е част от Отделението по очни болести в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ и с нея лекарите установяват по-лесно проблемите на пациентите, предаде кореспондент на "Фокус“.

"Апаратът изследва прецизно, за минути рефракцията (пречупвателната сила) на окото в диоптри и помага за изписването на очила. Регистрира далекогледство, късогледство или астигматизъм“, коментира д-р Илияна Донева, началник на отделението.

След като получат точните параметри от авторефректометъра, офталмолозите извършват корекции и прецизират с очила диоптрите. Изписват се очила и на оперирани от катаракта пациенти. Освен това, пациенти, които нямат старческо перде, но не виждат добре, също се изследват, за да се уточни до каква степен е увредено зрението им.

Отделението по очни болести в железничарския град се развива в последните години. Там, освен новия апарат, има и Оптичен кохерентен томограф, ОСТ- ангиограф, биомикроскоп, ултразвуков апарат - А - ехограф, като едно от изследванията, които прави, е за определяне силата на вътреочната леща за имплантация в окото.