С масово хоро и тренировки по зумба започна днешният учебен ден в СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Повод за хубавата инициатива е Европейския ден на спортна, който отбелязваме днес – на 29 септември.

Младежите от V до XII клас организираха хоротека в двора на школото с помощта на своите учители-хореографи. Включиха се и момичета, и момчета, които заедно танцуваха различни български танци – Еленино хоро, Граовско хоро, Дунавско хоро, право хоро и много други Най-малките – децата от I до IV клас започнаха деня с тренировка по зумба, която също предизвика много усмивки и добро настроение.

Освен това днес част от учениците се срещнаха с Христомир Христов – един от най-титулуваните български културисти, който обира призовите места на най-престижните европейски и световни състезания по бодибилдинг. Гост в СУ "Емилиян Станев“ бе и плувецът Антъни Иванов, който също разказа за своите успехи. Децата посети и футболистът Бончо Генчев, който раздаде топки с автограф на всяка паралелка от четвъртите класове, а организаторите го изненадаха със своя топка, подписана от тях.

"През цялата седмица в училище се проведоха състезания по волейбол, бадминтон и плуване. Учениците от начален курс изработиха спортни уреди от рециклирани материали и ги включиха в щафетни игри. Събрани бяха пластмасови отпадъци и предадени за рециклиране.

Спортът помага за изграждане на самочувствието и увереността, мотивира децата да постигат успехи в училище и им помага да придобият социални умения“, припомнят от школото.

Луиза Транчева