С малко над 330 хиляди лева обновяват част от Домашния социален патронаж на Велико Търново. Парите, отпускани по проект "Красива България“, ще бъдат вложени в ремонта на филиала, който се намира в Ново село, предаде кореспондент на "Фокус".

Между Община Велико Търново и Министерство на труда и социалната политика вече е сключено споразумение за реализация. Съгласно условията, 55% от стойността е самоучастие, а 45% са осигурени от Министерството на труда и социалната политика.

Проектът предвижда извършване на следните подобрения на базата: - вътрешно преустройство на съществуващи помещения с цел увеличаване на капацитета за приготвяне, съхранение и логистика на храни; - подмяна и рехабилитация на покривна конструкция

- подмяна на съществуващите електрическа и ВиК инсталации, в т. ч. изграждане на локално пречиствателно съоръжение; - изграждане на ОВК инсталация; - възстановяване на компрометираните участъци от фасадите и вътрешните стени на сградата; - полагане на подови настилки /гранитогрес/ в помещенията; - полагане на външна топлоизолация /EPS/; Подмяна на съществуващата дограмата с PVC и други;

Съгласно план-графика за изпълнение на проекта, строително-монтажните и строително-ремонтните дейности трябва да бъдат завършени до края на ноември.

В рамките на проекта, се предвижда 10 безработни лица да преминат курс за професионално обучение по специалността "Парамедик“.

В допълнение, по проект финансиран от Фонд "Социална закрила“ към МТСП ще бъде подменено цялото налично оборудване и обзавеждане в базата на филиала. Общата стойност на втория проект е над 56 000 лева, от които 79% са осигурени от социалното министерство, а 21% е самоучастието.

Изпълнението на двата проекта ще тече паралелно и ще приключи до ноември.