Започна изплащането на обезщетенията за имотите, отчуждени от държавата заради изграждането на АМ "Хемус“. От Областна администрация – Велико Търново поясняват за "Фокус“, че става въпрос за терени в землища в общините Павликени, Велико Търново и Полски Тръмбеш. Засегнати са жители на Павликени, селата Дъскот, Паскалевец и Патреш, търновските села Дичин, Никюп и Ресен, както и тези в община Полски Тръмбеш - Куцина, Стефан Стамболово и Полски Сеновец. Отсечката, по която се намират имотите, представлява Лот 6 на магистралата. За обезщетения на гражданите са предвидени общо 3 128 098,50 лв.

"Правоимащите лица трябва да представят в Центъра за административно обслужване на Областна администрация Велико Търново, който се намира на площад "Център“ №2, стая 201 набор от документи, съответно за физически и юридически лица, които са достъпни както в центъра, така и на сайта на областна администрация Велико Търново www.vt.government.bg. Документи се приемат както на място, така и по пощенски път или чрез лицензиран пощенски оператор“, обясняват още от Областна администрация.

Сумите до 1 000 лв. могат да се платят на каса, а тези, които надвишават 1 000 лв. – само по банков път.

"Напомняме, че тече изплащане на обезщетения и за имотите в землищата на село Връбовка, село Бутово и Павликени, както и землището на Сухиндол, които са в обхвата на Лот 5 на АМ "Хемус“. До момента на правоимащи за този лот са изплатени 515 888,67 лв.“, допълват от институцията.

Луиза ТРАНЧЕВА