253 230 лева да бъдат отпуснати за укрепване на улица "Главна“ в свищовското село Ореш предлага Областната междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС, съобщават за "Фокус“ от Областна администрация – Велико Търново. Искането е направено от кмета на крайдунавския град Генчо Генчев.

Пропадането на част от улицата е резултат на продължителни интензивни валежи, водещи до прииждане на голяма маса отточни води. Проблемът е в южната част на улицата, при склона на "Орешко дере“ около местата, където канализационната мрежа се включва в дерето. Участъкът е с ориентировъчна дължина от около 5 метра. Западно от него има и второ пропадане, което е с дължина около девет метра и е разположено около съществуващ отводнителен отвор. Кръстовището представлява много сериозна водосборна точка от съседните райони и е обект на обилно преминаване на водни количества.

Улица "Главна“ е част от общински път Свищов – Деков/жп гара Ореш – Ореш – Свищов, преминава през цялото село и осигурява връзката на населеното място с републикански път II – 52 и гара Ореш. За обекта е изготвен технически проект. Направена е и количествено – стойностна сметка за необходимите строително-монтажни работи.

Областната междуведомствена комисия единодушно излезе с положително становище до ресорната комисия към Министерски съвет.