Серия от лекции, презентации и теренни наблюдения на птици организират във Велико Търново Регионалната инспекция по околна среда и води и Българското дружество за защита на птиците. Те се провеждат в рамките на инициативата "Зелена класна стая“ и в тях ще се включат ученици от града, обясняват за "Фокус“ от РИОСВ.

Основната задача на организаторите е да провокират интереса на младите хора към видовете около нас и техните местообитания, да създадат съвременни нагласи за действия за тяхното съхранение, да подобрят и опазят условията, в които те живеят.

В инициативата вече се включиха ученици в гимназиален етап на обучение от СУ "Емилиян Станев“, ПМГ "Васил Друмев“ и СУ "Вела Благоева“ във Велико Търново.

След открит урок с ученици от СУ "Емилиян Станев“ на тема "Птиците около нас“, последва практическа част с наблюдение на различни видове птици край река Янтра – зеленоглави патици, големи корморани, сиви чапли, сойки, свраки, големи синигери и много други пернати обитатели на района.

В ПМГ "Васил Друмев“ Свилен Чешмеджиев от БДЗП запозна учениците с  широко разпространените видове птици в нашата страна и с дейностите по опазване на застрашени видове. Той разказа интересни факти около завръщането на къдроглавия пеликан в Природен парк "Персина“ и в Защитена местност "Калимок-Бръшлен“. По време на проведения излет за наблюдение на птици по река Янтра, учениците успяха да наблюдават големи корморани, сиви чапли, зеленоглави патици, земеродно рибарче, сойки, големи и дългоопашати синигери и др.

Презентацията "Птиците около нас“ беше представена пред учениците от СУ "Вела Благоева“, с акцент на видовете птици в района на града, с техните външни белези, поведение и начини за разпознаване. Интерес предизвикаха различните методики и методи за мониторинг и преброяване на птиците – щъркели, грабливи птици, врабчета. М. Асенова от РИОСВ разясни действията, които трябва да се предприемат при намиране на птица в безпомощно състояние.

В края на месеца младежите с изявен интерес към опазването на птиците ще вземат участие в екскурзия с учебна цел до Поддържан резерват "Сребърна“.