С фестивал под надслов "Произведено в Елена“ и контактна туристическа борса откриват летния сезон в балканското градче. И двете събития ще се случат идния уикенд, разкри в предаването "Цветовете на България“ на "Фокус“ Стелиан Савов, един от организаторите. Той обясни, че кулинарното състезание се организира за втора поредна година и в него участват само местни фирми и хора.

"Най-интересните ни продукти са мезетата от нашия регион и разбира се известния на всички Еленски бут. Имаме много вкусни сирена и кашкавали, които също са с много високо качество. Както знаете Елена е град с екологични храни, въздухът и природата тук са чисти и това ни помага допълнително, а най-важното е и, че са произведени в България, защото ние следваме мотото "Изберете българското!“, допълва Савов.

Тази събота в Елена ще има и контакта туристическа борса. Идеята ѝ е местни обекти за настаняване и ресторанти да се представят пред различни туристически агенции от цялата страна.

"Това сме го правили през далечната 2006-2007 година, но тогава бяхме много малко обекти – около десетина. Събрахме се в центъра на града и с бусче разходихме нашите гости из местата за настаняване и ресторантите. Но сега обектите са над 250, няма как да се посетят всичките, затова решихме те да се представят чрез брошури, снимки и различни кулинарни изкушения“, обяснява още Стелиан Савов.

Всичко това ще се случи в центъра на град Елена в събота. Кулинарният празник "От сръчните ръце на еленчанката“ започва в 11:00 часа. Специалитетите, които ще бъдат представени ще са и сладки, и солени, а за най-добрите ще има и награди. Може да участва всеки местен жител, който смята, че готви добре. Храните ще оценява компетентно жури, а повече информация можете да получите на тел. 0879/ 101 401.

Двете прояви поставят символичното начало на летния туристически сезон в Елена, но от балканския град обещават още много изненади през топлите месеци, като допълват, че се подготвят и за 11-я Празник на Еленския бут, който ще е през октомври.