С военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България започват честванията за Трети март във Велико Търново. Той ще се проведе пред сградата на Общината и започва в 10:30 часа, предаде кореспондент на "Фокус“. Веднага след него празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов.

Малко по-късно проявите се пренасят на площад "Майка България“, където Негово Високоблагоговейнство Ставрофорен свещеноиконом Славчо Иванов ще отслужи заупокойна молитва. Венци и цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени както на паметник "Майка България“, така и на монумента на ген. М-р Сава Муткуров.

В 11:30 часа на сцената пред сградата на Общината започва празничния концерт на фолклорен ансамбъл "Чинари“. Програмата, по традиция, ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“, който може да се наблюдава от площада пред крепостта Царевец от 19:00 часа.

Организатори на проявата са местната администрация, НВУ "Васил Левски“, Великотърновска Света митрополия, Регионален исторически музей – Велико Търново и 9-ти Етърски ученически гвардейски отряд.