С концерт "Френска музика“ Добрич  ще чества обичан от добруджанската публика диригент – Елвира Пастърмаджиева, предаде репортер на Агенция "Фокус". На 17 декември (събота) от 11:00 ч. смесен хор "Добруджански звуци“ ще поднесе богата програма с френски автори.

С този концерт Елвира Пастърмаджиева ще отбележи личен празник – своите 60 години житейски път и 35 години творческа дейност. За себе си тя споделя:  "Родена съм в Ямбол, но съм наполовина добричлийка, защото моята майка е от този град. Завърших Българската държавна консерватория в София в специалността "Хорово дирижиране" в класа на проф. Лилия Гюлева. Дойдох в Добрич през 1987 г. В началото съм работила в Детския хор и хор "Добруджански звуци“, бях и преподавател в СОУ "Св. Климент Охридски“, където основах девически хор. През 1994 г. създадох камерния хор "Добрич“, с който доста пътувахме в страната и чужбина и имаме много награди. През 2004 г. започнах отново работа като диригент в хор "Добруджански звуци“ по покана на Маестро Захари Медникаров.“  

През годините, в които тя е негов диригент, хорът се развива възходящо, въпреки липсата на млади любители на хоровото пеене, въпреки житейските трудности. През юни 2021 г. хорът чества 120 години от създаването си. Същата година получава и почетна Грамота за принос в развитието на културата в Добрич по повод 1 ноември – Ден на народните будители. Всеки изнесен концерт е пред препълнена зала и всеки техен концерт е празник на музиката. 

Тази година е знакова за Елвира Пастърмаджиева, освен неизменната любов на публиката и хористите, тя получи и индивидуалната Годишна награда "Добрич“ за 2022 г. 

Концертът е вход свободен. Солисти ще бъдат Галина Великова, Атанас Атанасов, Даниела Рабчева, Паско Ташев, Радослав Радев. На рояла  Радостина Гроздева - Кръстева.

Жулиета НИКОЛОВА