Монтиране на видеонаблюдение около контейнерите в старата столица планира Община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Целта на крутите мерки е да се противодейства на вандалите, които не само изхвърлят отпадъците си на необозначени места, но и повреждат съдовете за смет. Идеята е на нарушителите да се налагат сериозни глоби. Санкции и сега има. За физическите лица сумата е от 100 до 1000 лева, а за юридическите до 2500 лева, но те се събират много трудно, тъй като оказва се е почти невъзможно извършителите да бъдат установени.

"Всъщност ние и сега разполагаме със системи за видеонаблюдение, които включват над 200 камери, но повечето от тях са разположени в населените места на общината. Около 50 или малко повече са в града – на възловите места, по кръстовищата. Ние полагаме много големи усилия по отношение на сметосъбирането, сметоизвозването. През последната година в града бяха поставени над 600 нови контейнера на стойност над половин милион лева, които наистина решават много проблеми – те не текат, затварят се добре, спират неприятните миризми, но се оказа, че ни е много трудно да ги опазим“, обяснява зам.-кметът Нейко Генчев.

Той допълни и, че са необходими законови промени не само на местно, но и на национално ниво, които да решат проблема не само във Велико Търново, но и във всички населени места, в които той съществува.

В старата столица има изградена система за разделно събиране на отпадъци, има и специални контейнери за текстил. Три пъти в годината се провежда и кампания за опасни битови отпадъци. Всичко това, обаче, оказва се е недостатъчно да накара жителите да изхвърлят боклуците си на местата, където трябва.

От местната администрация призовават ОбС – Велико Търново да приеме нормативни уредби за решаване на проблема, а търновци – да са по-съвестни и да пазят града си.

Луиза ТРАНЧЕВА