Камбанен звън оповести началото на празничния 17 януари във Велико Търново. В храмовете в града се отслужва литургия за Деня на Преподобни Антоний Велики, предаде кореспондент на "Фокус“. В катедралата "Рождество Богородично“ се събраха десетки миряни, които запалиха свещ за здраве и благополучие.

"Фокус“ припомня, че на 17 януари Българската православна църква чества Преподобни Антоний Велики. Той се счита за първия всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. Дългият му 105-годишен живот преминава в пост и молитва. В 20-годишното му усамотение в пустинята при него идват страдащи и болни хора, с които светецът беседва с часове. Днес мощите му се намират във Виена.

Според народните вярвания днес празнуваме, за да сме здрави и да се предпазим от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Една от легендите за днешния празник разказва, че имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Имен ден днес имат Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка и техните производни. Честит празник!