Камбанен звън постави началото на празничните литургии за Никулден във великотърновско, предаде кореспондент на "Фокус“. Богослужения се извършват в православните храмове в града, като един от тях – църквата "Св. Никола“ в кв. "Варуша“ отбелязва и своя празник днес. Десетки миряни се събраха, за да запалят свещ за здраве и благополучие.

Църквата "Св. Никола“ във Велико Търново е построена в периода 1834-1836 година. Градежът е започнал под ръководството на Иван Давидата, но е завършен от неговия калфа Колю Фичето. Иконостасът и владишкият трон в нея са дело на тревненския дърворезбар Йонко Попвитанов. Храмът е осветен е на 6 декември 1836 година от търновския митрополит Иларион Критски. През 1843 година тук е открито първото българско училище в града. То било взаимно - с два отдела- за момичета и за момчета. През 1844годинае построена и отделна сграда за него. През 1845-а тук е основан и първият църковен хор в града, диригент бил Н. Златарски. През 1869 година в общата стая към храма е основано народно читалище "Надежда“, което се помещава там до Освобождението. Днес църквата е действаща и в нея е Неделното училище на Велико Търново, ръководено от отец Славчо.

Във Великотърновска област има два манастира, кръстени на Св. Николай Чудотворец, както и девет църкви – във Велико Търново, в Ново село, в Горна Оряховица, в Лясковец, в Царски извор, в село Босевци /община Елена/, в Златарица, в село Тънки рът /Еленско/ и село Долна Липница /община Павликени/.

Св. Никола или Св. Николай Мирликийски Чудотворец е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 година. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.

Имен ден днес празнуват хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и други.

Луиза ТРАНЧЕВА