Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов свика нарочна пресконференция, за да даде подробности относно храненето на децата в училище, предаде репортер на "Фокус“. Поводът са публикации в една от социалните мрежи и последвали коментари от страна на потребителите.

Кметът представи днешното меню на учениците и подкрепителната закуска, която те са получили.

Днес учениците са получили за обяд огретен, телешка супа, ябълка и хляб по БДС. За този обяд родителите на всяко едно дете са платили 3,90 лева. Стойността на обяда е 5,20 лева. Разликата се дофинансира от Община Кюстендил и от учебните заведения. В същото време всеки ученик е получил подкрепителна закуска, която е на стойност 0.90 лева и която не се заплаща от родителите, а от държавата. Половината от учениците са получили вчера подкрепителна закуска от питка с плънка от шунка и лютеница, а другата половина – банан.

Инж. Атанасов допълни, че всяка една от закуските, всеки един от обедите, се изготвя от инженер-технолог, съобразно изискванията наредбите, касаещи пълноценното и здравословно хранене на подрастващите.

Предстои в публикуваното всяка седмица обедно меню, освен калкулациите, енергийната стойност, алергени и други, да бъдат поставяни и снимки.

На въпрос на "Фокус“ кметът Огнян Атанасов посочи, че всеки ден се приготвят 740 обяда за учениците, а броят на подкрепителните закуски са 1 400.