Във Военноморския музей във Варна е открита изложбата "Светци – воини и покровители на бойното поле“, посветена на 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тя представя 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани по характерен начин – с копие, меч или кръст в ръка. В някои от иконографските вариации те са представени в цял ръст и на кон, готови за битка небесни защитници, напомнящи ни за всепобеждаващата сила на доброто. Сред иконите има двулицеви и триптихни, а най-старата е от XVIII век с лика на св. Георги.

В своето слово директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни, че патронът на българската армия св. Георги и останалите светци воини в своето земно житие са били военнослужещи. След канонизацията си те се превръщат в закрилници от небето на нашите воини, както в битка, така и в мирно време. Тя подчерта, че с тази изложба Военноморският музей дава възможност на варненската публика да разгледа избрани иконографски произведения от колекциите на Музея на Възраждането "Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък.

На събитието присъстваха представители на Военноморските сили – командирът на Военноморска база – Варна  капитан І ранг Костадин Димитров и командирът на Морска вертолетна авиобаза "Чайка“ капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев, зам.-кмета на район "Приморски" г-н Димитър Мантаров, представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, колеги и приятели на Музея.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а напълно безплатно може да бъде видяна в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен.