27-мото издание на Международния пленер по живопис "Дружба“ бе открито с творбите, вдъхновени от красива и древна Стара Загора, запечатани от седем участници в тазгодишното издание, предаде репортер на "Фокус".

"Традиционно нашият град винаги е бил извор на вдъхновение, както за съграждани, така и за гостуващи автори. Тази година не прави изключение за това. Благодаря на участниците, че се отзоваха на поканата и направиха пленера уникален сам по себе си с приятната атмосфера и талант. Надявам се, че частица от Стара Загора е останала завинаги във вас. Благодаря и на Община Стара Загора за подкрепата, която оказват през всички тези години“, каза по време на откриването председателят на Съюза на българските художници под липите Милен Алагенски.

Марта Стаменов благодари от името на всички участници за гостоприемната обстановка и хубавите емоции, съпътстващи пленера през седмицата, в която са творили в Стара Загора. По време на представянето на творбите, специална изненада бе подготвена от Юлиан Табаков, който прожектира свой авторски филм от изображения, които се преливат и създават история.

Традиционно участниците в пленера получиха специални плакети, символични подаръци, свързани с града, както и дипляна, създадена по повод тазгодишното издание.

Рени АТАНАСОВА