С изложба Държавен архив – Велико Търново отбелязва своята 70-годишнина, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Експозицията е под надслов "Съкровищата на държавните архиви" и ще бъде подредена във фоайето на Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков“. Тържеството ще започне с приветствено слово от доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви" – София. Подготвени са и три музикално-танцови щрихи, след което ще бъдат връчени грамоти на дарители и служители.

Честването се реализира с партньорството на библиотеката, СУ "Ем. Станев", читалище "Надежда 1896", Сдружение "Силания" и Професионалната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий".

Таблата в експозицията отразяват едни от най-впечатляващите архивни материали, съхранявани в системата на Държавна агенция "Архиви“. Сред най-открояващите се са Попгладичовият препис на "История славянобългарска“ от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, Дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, Търновската конституция на Княжество България, приета на 16 април 1879 г., нейните изменения от 1893 г. и 1911 г. (Сребърната конституция), както и тази от 12 юли 1991 г., Държавният печат от 1879 г., Манифестът за провъзгласяване на независимостта на България, писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

Официалното откриване на изложбата "Съкровищата на държавните архиви“ ще е от 16:00 час ана 4 октомври /вторник/.