В Кюстендил се състоя заключителна пресконференция по проект "Благоустрояване на пешеходна централна зона етап I“, предаде репортер на "Фокус“. Пресконференцията се проведе в залата на Възрожденското училище. Основната цел беше представяне на изпълнените дейности по проекта. Това беше направено от Радмила Рангелова, зам.-кметът на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти" и от главния еколог на Общината – Ирина Велкова.

Зам.-кметът посочи, че този проект, както и проектът по реновиране на "Колушко дере“, са финансирани от реализираните икономии при провеждането на обществените поръчки, касаещи реализиране на инвестиционната програма на Община Кюстендил. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж“. Продължителността на дейностите е била 30 месеца, а общата сума - 243 118 лева.

Целта на п news pic 2
© Фокус
роекта е да създаде привлекателна градска среда като предпоставка за интегрирано градско развитие, осигуряващо устойчива и екологична градска среда с по-високо качество за живот и работа, която ще допринесе за развитието на град Кюстендил като център на иновациите, предприемчивостта и икономическия растеж в агломерационния ареал.

Специфичните цели на проекта са: Да се осигури подходяща, привлекателна и достъпна инфраструктура в централната градска част на град Кюстендил, осигуряваща възможности за пълноценен социален и културен живот на населението на града; Да се изгради балансирана система от обществени пространства, достъпни  за всички групи от населението; Да се повиши безопасността и сигурността на жителите и посетителите на град Кюстендил, чрез поставяне на улично, парково, художествено осветление и видео наб
© Фокус
людение в обекта на интервенция.

По проекта са извършени множество дейности. Сред тях са: Подменена настилка с осигурена достъпна среда за всички обособени зони; Подменен  фонтан; Обновена  малка сцена; Обновено и разширено пространство при "Арката“, включително  осигурено прилежащо осветление; изпълнена саморазливна каучукова настилка на откритата сцена; ремонт на самата "Арка“; подмяна на чиги, стълбове за винили; реорганизация и подмяна на съществуващите места за сядане с високоустойчив, дървопластен композит за външна употреба.

Обновен е паметникът "Булаир“, направена е рехабилитация на съществуващата дървесно-храстова и тревна  растителност, извършена е реорганизация на зелените площи. Поставено е ново парково обзавеждане като пейки, декоративни елементи, стълбове за осветление, кошчета и други. Монтирани са нови осветителни  LED тела, видео наблюдение.

Венцеслав ИЛЧЕВ