Заниманията по зимна горска педагогика се завръщат с програма за малките и големите фенове на снега, гората и планината. Те ще се проведат тази събота в Пампорово, съобщи за Агенция "Фокус“ лекторът на събитието инж. Николай Адев.

Той обясни, че заниманията са насочени най-вече към децата, които чрез игри и забавни беседи се научават да разпознават животните, да знаят как да се справят в гората, да знаят елементите в гората, какво е полезно и вредно за околната среда, как да я пазят. "Заниманията са направени професионално и представляват около 15 игри, чрез които децата се запознават с природата. По този начин се научават да работят в екип, да си помагат, защото това е важно. Чрез тези игри и беседи те придобиват по-подробна представа за природата, за животните, за растения и билки“, разказа инж. Адев, или "Бате Горски“, както го наричат децата, участващи в интересните инициативи. Той е завършил "Горско, ловно и рибно стопанство“ в Лесотехническия университет и е работил като Горски стражар в Държавно горско стопанство - Смолян над 10 години, а в момента е старши лесничей.

Участници в любопитното събитие може да бъдат деца от 3-4 години до възрастни, като понякога се включват и цели семейства. Интересно е както за деца, така и за възрастни. Децата имат голям интерес, като дойдат веднъж питат дали ще организираме още такива инициативи, посочи инж. Адев. Игрите им са много интересни, научават много за обитателите в гората и искат да знаят още и още.

Лекторът-лесничей от 5 години се занимава с тази дейност и е провел доста подобни беседи. Започнал е във Фермата за северни елени на Рожен, където две години са се организирали такива беседи, провеждал е срещи и деца в детски градини и училища в региона, както и с деца от центрове за настаняване от семеен тип, хотели в Пампорово и много news pic 2
© Личен архив
други места.

Тази година за втори път се организира зимната версия на горската педагогика, която е атрактивна с това, че знанията и уменията се придобиват в снежната гора в Пампорово. Зимата се организира и като забавление за децата, за да може родителите да покарат ски сами, а през това време децата им научават нови неща за природата. Времето минава неусетно от игра в друга, от едно приключение в друго, а информацията е предоставена по забавен начин, а не като скучна беседа, категоричен е инж. Адев.

Той допълни, че през тази година подготвя и по-мащабна инициатива свързана с горската педагогика. "Идеята е да научим всички деца да спазват правилата в гората и най-вече искам да науча децата да пазят природата чиста. Сега някои от възрастните не пазят и правят боклуци и дават лош пример на децата. Аз искам да науча децата да опазват природата чиста“, каза още лесничеят.

Нели ГЕРГЬОВСКА