С хоротека на открито и със специалното участие на солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова и д-р Милко Бошнаков – преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски“ ще бъде дадено началото на VIII-то издание на Фолклорен танцов фестивал "Девин Денс Фест“.  Мероприятието стартира в петък, 21 юни от 20:00 часа на Площад "Игор Юруков“ в Девин, информира Снежана Банкатева – ръководител на "Девин Денс Клуб“.

В тазгодишното издание ще участват 18 групи от цялата страна, като повечето идват за първи път. Единствено Танцов клуб "Орфеево цвете“ от град Лъки ще участва за пореден път, като те не са  пропускали издание на фестивала, уточнява Снежана Банкатева.

В събота денят стартира с дефиле на участници в централната градска част, което е с начален час 10:30.  Следва официално откриване на фестивала и и програмата с участниците.

В първия кръг, всяка група ще представи по две български хора, последователно, като идеята е  едното да е от региона на участниците. Във втория кръг, групите ще играят заедно, но всяка в своя кръг,  популярни хора от различни региони.

Фестивалът няма състезателен характер и след двата кръга, всички групи ще получат грамоти от кмета на Община Девин Здравко Иванов.

В рамките на фестивалния ден ще се проведе открит урок, на който участниците ще имат възможността да научат нови хора, с които да обогатят репертоара си. Той е с начален час 17:30 в Зала “Европа" на СПА хотел “Орфей" и ще бъде ръководен от Георги Гаров  - доцент по Хореография, към катедра "Хореография", Факултет по изкуствата към ЮЗУ " Неофит Рилски".

След приключване на фестивалната програма ще има организирана гала вечеря в ресторанта на Спа хотел " Орфей“. 

Организатори на Фолклорен танцов фестивал "Девин Денс Фест“  са Община Девин и "Девин Денс Клуб“. 

Водещ ще бъде Веселина Бабаджанкова.