Факелното шествие, с което се отбелязват 150 години от гибелта на Левски в Бургас, ще влезе в културната програма. Това решение взеха общинските съветници днес, предаде репортер на Агенция "Фокус". В Бургас, по повод годишнините от смъртта на Апостола, освен официалното отбелязване, на 18 февруари се провежда и факелно шествие от пл. "Тройката“ до неговия паметник в Морската градина. 

Според Георги Дракалиев, отправил предложението, това мероприятие предизвиква по-голям интерес сред младите хора, отколкото стандартното поднасяне на венци пред паметника на героя през деня, затова трябва да бъде добавено към културната програма. 

"Считаме, че кръглата 150-а годишнина е подходящ повод Бургас да почете по-достойно паметта на Апостола, поради което предлагаме от името на общината да бъде организирано мащабно, общоградско факелно шествие, на което специално да бъдат поканени не само ученически духови оркестри и гвардейски отряди, но и всички ученици и най-вече тези от ПГЧЕ "Васил Левски“, на които това се явява патронен празник. Надяваме се, че по този начин ще можем да привлечем повече съграждани, за да може датата да бъде отбелязана подобаващо", посочи той.

Факелното шествие ще премине по маршрут: пл.“Тройката“ – ул.“Александровска“ – ул.“Богориди“ - Приморски парк.