Община Мездра се сдоби с два нови специализирани автомобили за сметоизвозване на разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Чрез разполагане на 130 кафяви контейнери ще бъде изградена система за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци. Специализираните автомобили са във връзка с изпълнението на Договор №Д-176 от 04.07.2022 г./ BG 16M10P002-2.005-0020-C01-032 с предмет: "Доставка на сметосъбиращи и сметоизвозващи автомобили за инсталация за компостиране за целите на проект "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца“. За нуждите на Община Мездра са предоставени безвъзмездно един открит специализиран сметовоз за зелени отпадъци (товарен самосвал) с обем на бункера 16 куб. м и един открит специализиран сметовоз за биоразградими отпадъци с каросерийна надстройка тип Вариопреса с обем на бункера 16 куб. м.

Доставените сметоизвозни автомобили са марка "Ford Trucks“, нови, неупотребявани и отговарят на всички действащи нормативни документи.

Системата за разделно събиране в община Мездра ще бъде изградена чрез разполагане на 130 контейнери за зелени и за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци с вместимост 1,1 куб. м. Те ще бъдат поставени на предварително определени точки в града и в съставните села на общината, в близост до елементи от градски зелени системи, квартали и заведения за обществено хранене, генериращи такива отпадъци. В град Мездра ще бъдат разположени 49 контейнери за зелени и градински отпадъци и 5 контейнери за биоразградими (хранителни и кухненски) отпадъци.

Контейнерите са кафяви на цвят и са ясно обозначени за вида на приемания отпадък, за да се различават от останалите контейнери, предназначени за други отпадъци.

Чрез системата за разделно събиране и транспортиране на зелени и биоразградими отпадъци и работата на новата компостираща инсталация, която беше открита в края на септември 2022 г., се цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци в Регионалното депо край село Косталево и удължаване на експлоатационмия му срок чрез значително намаляване на годишните количества депонирани отпадъци в него.

Община Мездра призовава гражданите да изхвърлят в кафявите контейнери само посочените отпадъци, но не и строителни, битови, промишлени, токсични, медицински и други видове отпадъци, както и да раздробяват дърветата и клоните, които изхвърлят в новите контейнери!