Със слънчево време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички и много цветно настроение Велико Търново посреща пролетта, предаде кореспондент на "Фокус“. Официално един от най-обичаните от всички сезони настъпи днес. Всъщност в старата столица пролетта дойде малко по-рано, като цъфнали дръвчета в града имаше още през първата седмица на март. Голяма част от жителите на града не дочакаха първите щъркели и завързаха своите мартеници по клонките на фиданките.

Всъщност това повелява и традицията по този край, а и на други места в България. Червено-белите украшения могат да се свалят от реверите и ръцете при появата на първите пролетни птички – лястовица, щъркел или славей, както и когато видим цъфнало плодно дърво. Друга легенда гласи, че можем да ги оставим под камък – за силна година.;

Оказа се, че част от хората от Търново, а вероятно и гостите на града не знаят това поверие или не различават плодни от декоративни дръвчета. Така за поредна година магнолиите в центъра на града се окичиха с мартенички, които вероятно отново служители на Общината ще премахнат след края на март.