Стара Загора отбелязва своя празник на 5-и октомври, но проявите по този повод започват седмица по-рано. На 28 септември, от 19.30 часа, на сцената на Летния театър се качват група Кикимора и Николо Коцев. Ден по-късно, 29 септември – Нощ на изкуствата и Есенен фестивал на знанието в парк "Пети октомври“. "Еко Kids Tour – Устойчиво бъдеще“ кани малчуганите за забавление на 30 септември, отново в парка, от 10.00 часа. В същия ден, в парк "Артилерийски“ от 13.00 часа, започва двудневният фолклорен фестивал "В сърцето на Тракия“. В кв. "Железник“ на 1 октомври канят на концерт "Стара Загора – град на мечтите“ от 17.00 часа, а от 19.00 часа Общинският духов оркестър очаква своите почитатели на сцената пред Община Стара Загора. В музикалния поздрав на Биг бенда с диригент Виктор Крумов се включват солистите Борис Тасков, Симона Динчева, Виктория Божкова и Милен Стойков.

На 2 октомври, от 17.30 часа, в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“ се откриват Есенни литературни дни 2023 с юбилейното издание на Национален поетичен конкурс “Академик Николай Лилиев“ и награждаване на отличените автори.  От 19.30 часа, на откритата сцена пред Общината  започва концертът на любимите български "Пеещи артисти - 2“, проект на Игор Марковски.

3-ти октомври събира две интересни събития – от 18.00 часа в Културен център "Стара Загора“ ще бъде представена двутомната книга "История на Стара Загора“ - издание на Община Стара Загора и Регионален исторически музей, а от 18.00 часа Общински фолклорен ансамбъл "Загоре“  - започва концерт  "Почитаме теб, любима Загора“ в кв. "Зора“.

На 4-ти октомври празничната програма продължава с - изложба на циркови плакати от личната колекция на Драгомир Драганов от 17.00 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески“  и  "Аз обичам моя роден град“ -  концерт на НЧ "Кольо Ганчев – 1940“, 18.00 ч., в двора на ОУ "Кольо Ганчев“.  В същия час в Арт фоайето на Радио Стара Загора  ще се представи филма   "Улица във времето“ –  за старозагорската улица "Митрополит Методий Кусев“ и свързаните с нея личности. По традиция, в навечерието на празника на Стара Загора младите хора  избират Кмет на Млада Загора – събитието е от 17.30 часа, в залата на РБ "Захарий Княжески“.

Официалната програма за 5 октомври – Деня на Стара Загора /четвъртък/, започва в 9.00 часа с отслужване на молебен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в Катедрален храм "Св. Николай Чудотворец“. В 9.45 часа - поднасяне на венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България започва в 10.00 часа на площада пред Общината. В 10.30 часа  актьорите от  Драматичен театър "Гео Милев“  представят музикално-поетичния спектакъл "Стара Загора – живо цвете“.  От 11.00 часа ще започне фолклорен концерт на ДЮТС "Броеничка“, Гайдарски състав при НЧ "Настроение - 2017“, ДЮХНП "Жарава“, фолклорна танцова формация "Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл "Загоре“. От 18.00 часа в зала "Байер“ ще бъде открита традиционната изложба на старозагорските художници "Есенен салон“.

Изненадите за Деня на Стара Загора включват още срещи и приключения с участници от "Фермата“, "Гласът на България“ и MasterChef, водещи ще са Иван и Андрей. Анимацията за децата е поверена на Батко Тоци. Началото на забавата е от 16.30 часа в центъра на града. Кулминацията на проявите е от 19.30 часа с концерта пред Община Стара Загора на групата на Иван DRUN4FUN, ABBA  REAL TRIBUTE by ABBA RING и обичания от поколения българи Владимир Ампов – Графа.

На 7-и октомври ще започне двудневният фестивал "Здравей, Здравe“ на Античен форум "Августа Траяна“, в същия ден ще се състои и концертът на ДЮТС "Броеничка“ "За тебе, град любим“ от 16.00 часа пред Общината.

Две от селата в община Стара Загора също се подготвят за празник – на 7 октомври очакват гости в Оряховица и Подслон.

Спортните събития по повод 5-и октомври също са многобройни. От 30 септември до 1 октомври ще се състои състезание по фехтовка за Купа Стара Загора, в спортна зала "Иван Вазов“, от 10.00 часа. Градът е домакин и на ХV-та Балканиада по спортен бридж на 4 и 5 октомври в конферентните зали на хотел "Верея“, а  от 6 до 8 октомври ще се проведе 42-рото издание на Международен фестивал по спортен бридж. На 5 октомври се провеждат  два турнира – по футбол за деца на стадионите "Берое“ и "Трейс Арена“, и по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие  в спортна зала "Стара Загора“ и стрелбище в кв. "Лозенец“.

Турнирите по спортни танци  Купа "Стара Загора“ , по конен спорт за Купа "Стара Загора“, по спортна гимнастика,  "Народни борби“ за мъже, жени, деца, кадети и юноши, по тенис на маса, по спортен риболов и по тенис на корт са акценти в празничния афиш на града.

Актуална информация за всички събития може да намерите тук.

Рени АТАНАСОВА